Ikke kategoriseret

Hvilken type gips er miljø venlig

Når man står overfor et projekt, så er det jo fordel hvis man kender til flere typer af materialer, for nogle er bedre til nogle ting, og andre er bedre til nogle andre ting. Gipsplader er et ret populært materiale at bygge vægge op i, men hvornår er det man skal bruge hvilken slags gips.

Jeg vil beskrive lidt om hvad gips er for en størrelse, og så beskrive hvor man skal tænke over hvilken slags gips man skal bruge. Jeg vil fortælle om 3 typer af gips.

  • Almindelig gips i hele plader 13x90x240 cm
  • Vådrums gips i hele plader 13x90x250 cm
  • Fermacell 15x90x250 cm

Oprydning af gips kan se i en container til byggeaffald, og helt uden at man skal sortere det yderligere.

Almindelig gips i hele plader 13x90x240 cm

Den almindelig gipsplade er lavet af gips beklædt med flere lag karton. Selve gipsen er ganske almindelig gipssten forekommende i den danske natur, som er blevet bearbejdet til en gipsplade. Den er meget velkendt i mange hjem til at beklæde vægge med, eller sågar som beklædning på konstruktion af træ eller metal der skal danne en skillevæg.

Den er meget nem at håndtere og skære til, men den er også lidt skrøbelig, og skal du hænge noget op, så skal du være opmærksom på at det kan være smart at gøre sig nogle tiltag inden man sætter gipsen op. Det kan enten være at lave noget ekstra forstærkning i selve væggen, eller du kan sætte en krydsfinersplade op som første lag, og så derefter et lag gips. Man sætter altid 2 lag gips ovenpå hinanden, med forskudte samlinger. Dette gør man for at gøre styrken større og mere holdbar overfor eventuelle skub mod væggen. Det er nemt at sætte op, og du har nemt ved at spartle og male ovenpå det, så det bliver en flot finish.

Vådrums gips i hele plader 13x90x250 cm

Det ligger lidt i ordet hvad vådrumsgips er for en størrelse. Det skal bruges i de zoner hvor der kan forekomme vand. Det er jo så ikke sådan at en vådrumsgipsplade kan tåle direkte vand. Det kan den ikke, og det er vigtigt at forstå brugen af vådrumsgips, da det ellers kan blive en om kostelig affære hvis du skal lave det om igen. Du kan godt bruge vådrumsgips i baderum, men det kræver så noget yderligere sikring mod vandgennemtrægning.

En vådrumsgipsplade er konstrueret til at modstå fugten fra de vådrumszoner du har. Den er bygget op af gips, med fibertråde i, og beklædt med karton der yderligere så er imprægneret. Den er noget tungere at arbejde med end almindelig gips, og den er heller ikke helt så nem at flække kun ved brug af en kniv. Opsætningen er den samme som med almindelig gips, og det samme gør sig gældende for at lave en flot finish med maling.

Fermacell 15x90x250 cm

Er noget som er begyndt at rykke for alvor ind på markedet over gipstyper. Den er noget dyrere i anskaffelse, men du behøver for eksempel kun et lag da den er meget stødsikker. Du kan også hænge meget tungere elementer op i det. I forhold til gips, hvor det er ca 13 kg pr speciel designede skruer, så kan du her hænge 30 kg op på en skruer, eller 50 kg på en speciel plugs. Du får ligeledes spartelkanter på fermacell, som du gør med gips, og metoden for at lave finish er den samme fremgangsmåde. Opsætnings måden er også den samme som med gips, men fermacell er en tung størrelse, så der er lavet en mindre plade i længden på 120 cm, som er meget nemmere at håndtere.

Du kan læse mere her på bygselvviden.dk om vores projekter med gips