Som husejer er dit hus formentlig nok den største investering, du hidtil har foretaget dig. Pengene som du har postet heri, skal først og fremmest give dig tag over hovedet de næste mange år fremover. Dernæst skal de penge du genvinder ved at sælge huset forsørge dig som ældre. At passe godt på sin købte bolig bør være en selvfølge. Alligevel er det et ansvar, som mange boligejere til tider forsømmer.
Det er ingen hemmelighed, at det er hårdt arbejde at være husejer. Da du skrev under på papirerne hertil, skrev du også under på et ansvar om, at holde din grund og bygning beboervenligt. Ligeledes afgav du et uskrevet løfte til dit nabolag, om at holde din ejendom pæn at se på. Til tider vil det være en hård kamp, med alt hvad der skal ordnes – så hvornår bør du egentlig tage dig af hvad?
Udskiftning af tag
Levetiden for dit tag afhænger særligt af hvilket materiale taget er lavet af. I det danske klima udsættes taget for både sol, frost, tung sne og regn i uoverskuelige store mængder. Det slider og tærer på tagets levetid, hvorfor du nok før eller siden skal overveje tagreparation. Når du kigger dit tag efter, så er det i særdeleshed mos, som du skal være opmærksom på. Mos kan slå rødder flere meter under taget, og disse kan føre vand til tagkonstruktionen. Er dit tag lavet af tagpap, så kig også efter forskydninger i underlaget. Disse kan medføre at vand og is bliver liggende, hvilket er destruerende for taget.
Ved tage som er bygget af tegl- og betonsten, skal du være opmærksom på utætheder og knækkede sten. I Danmark har vi haft en del storme henover de seneste fem år. Derfor er der også en stor sansynlighed for, at tage af tegl og beton mangler en sten eller to. Det er vigtigt at skaderne udredes hurtigst muligt i forhold til tagkonstruktionen. Lader du skaderne stå til, kan du forvente at skulle skifte hele taget før tid. Som tommelfingerregel holder et tag mellem 60 og 100 år.
Vedligeholdelse af husfacade
Facadearbejde er i langt de fleste tilfælde noget du kan tage i opløbet. Udbedrer du skaderne når små revner og afskalninger viser sig, så har din facade adskillige leveår at løbe på. Men måske har du slået til ved et håndværkertilbud – og så er det ingen overraskelse, hvis facaden kræver en ordentlig omgang. I tilfælde af at hele facaden skal pudses op, eller at der skal foretages udvendig isolering, så er det en god ide at tilkalde en fagkyndig. Inden du vælger at pudse ydermuren op igen, er det vigtigt at overveje om det nuværende lags puds har en tilstrækkelig bæreevne. Hvis bæreevnen er ringe skal alt gammel puds fjernes, før et nyt lag vil kunne holde. Er dette tilfældet skyldes det som regel fugt inde fra huset eller frostskader. I dette tilfælde skal du muligvis overveje isolering af dit hjem.
Fornyelse af kælderrum
Et kælderrum kan bruges til adskillige formål. Mange bruger blot den ekstra plads til opbevaring, mens andre bruger deres kælder som et ekstra rum i huset. Mange boligejere kæmper med fugtskader i kælderen, grundet dårlig isolering. typisk vil tegn på fugt vise sig, når du beslutter at ændre formålet med kælderrummet. Eksempelvis hvis I etablerer en tv-stue i kælderen, så vil rummets indeklima ændre sig markant. Derfor er det en god idé at overveje kælderisolering inden da. Det vil give din kælder et solidt klima og en konstant temperatur, hvilket i det lange løb vil spare dig for penge.