Hus som investering: Derfor er vedligeholdelse vigtigt

Som husejer er dit hus formentlig nok den største investering, du hidtil har foretaget dig. Pengene som du har postet heri, skal først og fremmest give dig tag over hovedet de næste mange år fremover. Dernæst skal de penge du genvinder ved at sælge huset forsørge dig som ældre. At passe godt på sin købte bolig bør være en selvfølge. Alligevel er det et ansvar, som mange boligejere til tider forsømmer.

Det er ingen hemmelighed, at det er hårdt arbejde at være husejer. Da du skrev under på papirerne hertil, skrev du også under på et ansvar om, at holde din grund og bygning beboervenligt. Ligeledes afgav du et uskrevet løfte til dit nabolag, om at holde din ejendom pæn at se på. Til tider vil det være en hård kamp, med alt hvad der skal ordnes – så hvornår bør du egentlig tage dig af hvad?

Udskiftning af tag

Levetiden for dit tag afhænger særligt af hvilket materiale taget er lavet af. I det danske klima udsættes taget for både sol, frost, tung sne og regn i uoverskuelige store mængder. Det slider og tærer på tagets levetid, hvorfor du nok før eller siden skal overveje tagreparation. Når du kigger dit tag efter, så er det i særdeleshed mos, som du skal være opmærksom på. Mos kan slå rødder flere meter under taget, og disse kan føre vand til tagkonstruktionen. Er dit tag lavet af tagpap, så kig også efter forskydninger i underlaget. Disse kan medføre at vand og is bliver liggende, hvilket er destruerende for taget.

Ved tage som er bygget af tegl- og betonsten, skal du være opmærksom på utætheder og knækkede sten. I Danmark har vi haft en del storme henover de seneste fem år. Derfor er der også en stor sansynlighed for, at tage af tegl og beton mangler en sten eller to. Det er vigtigt at skaderne udredes hurtigst muligt i forhold til tagkonstruktionen. Lader du skaderne stå til, kan du forvente at skulle skifte hele taget før tid.  Som tommelfingerregel holder et tag mellem 60 og 100 år.

Vedligeholdelse af husfacade

Facadearbejde er i langt de fleste tilfælde noget du kan tage i opløbet. Udbedrer du skaderne når små revner og afskalninger viser sig, så har din facade adskillige leveår at løbe på. Men måske har du slået til ved et håndværkertilbud – og så er det ingen overraskelse, hvis facaden kræver en ordentlig omgang. I tilfælde af at hele facaden skal pudses op, eller at der skal foretages udvendig isolering, så er det en god ide at tilkalde en fagkyndig. Inden du vælger at pudse ydermuren op igen, er det vigtigt at overveje om det nuværende lags puds har en tilstrækkelig bæreevne. Hvis bæreevnen er ringe skal alt gammel puds fjernes, før et nyt lag vil kunne holde. Er dette tilfældet skyldes det som regel fugt inde fra huset eller frostskader. I dette tilfælde skal du muligvis overveje isolering af dit hjem.

Fornyelse af kælderrum

Et kælderrum kan bruges til adskillige formål. Mange bruger blot den ekstra plads til opbevaring, mens andre bruger deres kælder som et ekstra rum i huset. Mange boligejere kæmper med fugtskader i kælderen, grundet dårlig isolering. typisk vil tegn på fugt vise sig, når du beslutter at ændre formålet med kælderrummet. Eksempelvis hvis I etablerer en tv-stue i kælderen, så vil rummets indeklima ændre sig markant. Derfor er det en god idé at overveje kælderisolering inden da. Det vil give din kælder et solidt klima og en konstant temperatur, hvilket i det lange løb vil spare dig for penge.

Skån miljøet med et SMS lån

Der er mange gode grunde til, at det er fedt at være ung. Man kan gøre hvad man vil, har ikke så mange forpligtelser og så er der også en anden ting, man vil nyde. Man behøver nemlig ikke at tænke så meget over hvad man gør i nuet. Det er ofte i ungdommen, at man tager flere chancer. De chancer man tager når man er ung vil man se tilbage på når man er ældre og grine af. En af de ting mange unge vælger at gøre er, at de tager lånet. De unge har altid deres mobil på sig, hvorfor det at tage et SMS lån er en nem måde at få nogle hurtige penge på. Det er der flere og flere, der gør, og det kan skabe en større frihed for de unge.

Der er mange muligheder med SMS lån

Det er meget forskelligt hvad de unge bruger deres lån til, men meget ofte gælder det dog, at de bruger dem til forbrug. Det er altså stort set altid forbrug, at pengene bliver brugt til når man siger ja til et SMS lån. Det skyldes især, at unge meget sjældent køber dyre ting. De køber for det meste blot spise og drikke, tøj og forskellige spil. Til dette behov er det tilstrækkeligt med et SMS lån, som man hurtigt kan betale tilbage når man får lån.

Det er altså meget ofte de mindre beløb, at unge prioriterer at låne når de skal tage et lån. Hvor man ofte skal i banken for at låne store beløb, så er det anderledes med et lån, som man tager med mobilen. For vælger man at tage et SMS lån så er det noget, som man kan tage på meget få minutter. Det eneste man skal gøre er at have sin mobil på sig. Dernæst finder man et særligt nummer frem og allerede der er man langt tættere på at have taget et SMS lån. Dernæst skal man blot skrive hvor mange penge man låner. Selvom beløbet aldrig kan overstige en vis mængde kan der dog være forskel på hvor meget man ønsker at låne. Derfor er det nødvendigt, at man selv skriver hvor stort et beløb man er interesseret i at låne.

Få et SMS lån og tag ud i det blå

Det er klart, at man ikke kan tage på en større jordomrejse på de penge man tager med et hurtig lån. Dog kan man godt tage på nogle af de billigere rejser, som man kan finde mange steder. For aldrig har det været billigere at tage på en billig rejse, og især hvis man bevæger sig inden for Europa. Det eneste man skal gøre er at finde et sted, man ønsker at tage hen, og finde et godt lån her.

Vælger man at tage afsted om vinteren vil man ofte tage et varmt sted hen. Det kan godt koste nogle penge, og er det noget man ikke har, kan man hurtigt få det med et SMS lån. På den måde kan man tage afsted med nogle gode venner og få en god tur. Denne gode tur vil blive finansieret af de penge, som man får ved hjælp af det pågældende hurtig lån, som man tager.

Hvilken type gips er miljø venlig

Når man står overfor et projekt, så er det jo fordel hvis man kender til flere typer af materialer, for nogle er bedre til nogle ting, og andre er bedre til nogle andre ting. Gipsplader er et ret populært materiale at bygge vægge op i, men hvornår er det man skal bruge hvilken slags gips.

Jeg vil beskrive lidt om hvad gips er for en størrelse, og så beskrive hvor man skal tænke over hvilken slags gips man skal bruge. Jeg vil fortælle om 3 typer af gips.

  • Almindelig gips i hele plader 13x90x240 cm
  • Vådrums gips i hele plader 13x90x250 cm
  • Fermacell 15x90x250 cm

Oprydning af gips kan se i en container til byggeaffald, og helt uden at man skal sortere det yderligere.

Almindelig gips i hele plader 13x90x240 cm

Den almindelig gipsplade er lavet af gips beklædt med flere lag karton. Selve gipsen er ganske almindelig gipssten forekommende i den danske natur, som er blevet bearbejdet til en gipsplade. Den er meget velkendt i mange hjem til at beklæde vægge med, eller sågar som beklædning på konstruktion af træ eller metal der skal danne en skillevæg.

Den er meget nem at håndtere og skære til, men den er også lidt skrøbelig, og skal du hænge noget op, så skal du være opmærksom på at det kan være smart at gøre sig nogle tiltag inden man sætter gipsen op. Det kan enten være at lave noget ekstra forstærkning i selve væggen, eller du kan sætte en krydsfinersplade op som første lag, og så derefter et lag gips. Man sætter altid 2 lag gips ovenpå hinanden, med forskudte samlinger. Dette gør man for at gøre styrken større og mere holdbar overfor eventuelle skub mod væggen. Det er nemt at sætte op, og du har nemt ved at spartle og male ovenpå det, så det bliver en flot finish.

Vådrums gips i hele plader 13x90x250 cm

Det ligger lidt i ordet hvad vådrumsgips er for en størrelse. Det skal bruges i de zoner hvor der kan forekomme vand. Det er jo så ikke sådan at en vådrumsgipsplade kan tåle direkte vand. Det kan den ikke, og det er vigtigt at forstå brugen af vådrumsgips, da det ellers kan blive en om kostelig affære hvis du skal lave det om igen. Du kan godt bruge vådrumsgips i baderum, men det kræver så noget yderligere sikring mod vandgennemtrægning.

En vådrumsgipsplade er konstrueret til at modstå fugten fra de vådrumszoner du har. Den er bygget op af gips, med fibertråde i, og beklædt med karton der yderligere så er imprægneret. Den er noget tungere at arbejde med end almindelig gips, og den er heller ikke helt så nem at flække kun ved brug af en kniv. Opsætningen er den samme som med almindelig gips, og det samme gør sig gældende for at lave en flot finish med maling.

Fermacell 15x90x250 cm

Er noget som er begyndt at rykke for alvor ind på markedet over gipstyper. Den er noget dyrere i anskaffelse, men du behøver for eksempel kun et lag da den er meget stødsikker. Du kan også hænge meget tungere elementer op i det. I forhold til gips, hvor det er ca 13 kg pr speciel designede skruer, så kan du her hænge 30 kg op på en skruer, eller 50 kg på en speciel plugs. Du får ligeledes spartelkanter på fermacell, som du gør med gips, og metoden for at lave finish er den samme fremgangsmåde. Opsætnings måden er også den samme som med gips, men fermacell er en tung størrelse, så der er lavet en mindre plade i længden på 120 cm, som er meget nemmere at håndtere.

Du kan læse mere her på bygselvviden.dk om vores projekter med gips