Hav råd til den grønne samvittighed – også selvom du er i RKI

Temperaturen stiger, jorden sveder, og isen smelter. Vi ved alle efterhånden godt, at vi er nødt til at tage nogle andre vælg og gøre noget ved vores livsstil, hvis vi skal have os håb om at gøre noget ved tidens forandringer.

Vores livsstil må simpelthen ændre sig, og vi skal gøre alting på en lidt grønnere måde. Det gælder også, når vi kører bil.

Køb en grøn bil

Det aller grønneste valg ville selvfølgelig være at sælge bilen og bruge cyklen eller offentlig transport i stedet for. Men for nogle er det bare ikke en mulighed. Der kan være for langt til arbejdet til at det kan klares med en cykeltur og det er ikke alle steder i landet, der er lige godt forbundet med den offentlige transport.

Men selvom en bil er en absolut nødvendighed for dig, så betyder det jo ikke, at du ikke kan have den grønne samvittighed med, næste gang du skal købe bil.

Hvis bilen er brændt sammen, og du skal have dig en ny, så kan du med fordel overveje at købe en grønnere bil, der ikke forurener så meget.

Sådan får du råd

Selvfølgelig ville det være dejligt, hvis du bare havde pengene og kunne gå ud og købe bilen kontant. Men det er langt de færreste, der har penge til det, og der er jo trods alt en grund til, at du er endt i RKI.

En af ulemperne ved at blive opskrevet i RKI er, at det kan blive meget svære at få fat i et lån – og det gælder også billån. Heldigvis er der nogle steder, hvor du alligevel kan tage et lån – selvom du er i RKI.

Hvis du alligevel skal have bilen skiftet ud, så tag dig da et lån, og sørg for, at du får en god én af slagsen.

En varmepumpe er god for miljøet

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, og dermed meget velkendt, at varmepumper er rigtig gode for miljøet. Det er derfor en investering, man må overveje, når man går op i miljøet, og det er der jo rigtig mange, der gør den dag i dag. Det er dog ikke lige meget, hvilken varmepumpe, man vælger at investere i til husstanden, og det kan derfor kræve lidt research. I den forbindelse handler det også om at vælge den, der er så god som overhovedet muligt for miljøet. Hvis man vælger at læse nærmere om forskellige tests af pumperne, så vil man også nemt kunne gennemskue, hvad det er for en, der er bedst. De pumper, der er på markedet, er nemlig ofte vidt forskellige, og det handler derfor om at sætte sig grundigt ind i tingene.

Tænk på miljøet – vælg en varmepumpe

Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi opvarmer vores hjem, og der er rigtig meget, der går ud over miljøet, når vi ikke tænker os godt om. En varmepumpe kan være noget af det, man kan tilføre til sit hjem, som samtidig er med til at forbedre de miljømæssige udfordringer. At man tilmed får rigtig god og effektiv varme til sit hjem med en pumpe, gør kun tingene endnu bedre og samtidig mere attraktive. Det handler om at vælge den helt rigtige varmepumpe, hvor der samtidig også er tænkt på det hele. Online er det desuden muligt at læse meget mere om de mange miljømæssige fordele, der er ved at vælge en pumpe til opvarmning. Den er blandt andet optimal til at omdanne energien til varme.

Vælg altid miljørigtigt

Når man vælger miljørigtigt, så giver man også sig selv de bedste betingelser. Vi mennesker skal trives, og det gør vi bedst, når vi vælger nogle omgivelser, der er gode for os. Det er i den forbindelse også vigtigt for os at bidrage så godt til miljøet, som overhovedet muligt. De valg, vi tager, har altid konsekvenser, og når vi tænker os godt om, kan vi skabe et bedre liv for alle. Miljørigtige valg er betydningsfulde, og mens de betyder meget for os selv, så har de også indflydelse på alt omkring os. Med en varmepumpe gør man en god investering, der har betydning for meget, og på den måde er man også med til at sikre miljøet. Det er noget, man kan sætte en ære i.

Verdens mest energivenlige fodboldstadions

Fodbold er en sport, der altid har formået at omfavne innovation. Det gælder specielt i de senere år, hvor teknologi virkelig er blevet inkorporeret i spillet. VAR og mål-teknologi er de bedste eksempler, men også de nye stadions bliver bygget med den bedste og mest bæredygtige teknologi til rådighed. Fodbold går på mange måder forrest for at skabe en bedre verden, og sporten har på det seneste også formået at være pionerer inden for markedsføring af bæredygtighed.

Hver weekend tager millioner af mennesker verden rundt på stadions for at følge deres favorit sportshold. Det skaber naturligvis meget forurening, og mange klubber og sportsorganisationer, har således taget det på sig at minimere deres Co2-udledning. Her tager vi et kig på nogen af de mest bæredygtige stadions i verden, som har formået at hæve baren i forhold til bæredygtigheden.

Johan Cruijff Arena

Hjemmebanen for Ajax Amsterdam og det hollandske landshold er et af de mest bæredygtige stadions i verden. Stadionet er drevet af mere en 4200 solpaneler og en vindmølle samt et meget sofistikeret energilagringssystem, der gør det muligt for stadionet at bruge sin egen bæredygtige strøm på en mere intelligent måde. Alt dette er med til at gøre de 2 millioner besøg der årligt kommer meget mere bæredygtige. Stadionet er resultat af fantastisk ingeniørkunst og lederskab af højeste hylde i samarbejde med deres sponsor fra Nissan.

Det er dog ikke kun i ledelsen af Ajax, der har gjort det godt. Den seneste sæson var også den bedste i mange år rent sportsligt, da de vandt den hollandske double og næsten klarede sig i Champions League-finalen. Succes som dette tiltrækker endnu flere til det miljøvenlige stadion. Siden da har klubben dog solgt sine to bedste spillere i Frenkie de Jong og De Ligt som flyttede til Barcelona og Juventus. Det bliver derfor spændende at følge dem til næste sæson, hvor der helt sikkert er nogle nye talenter, der står klar til at tage over. Spørgsmålet er hvad man skal forvente sig af Ajax rent resultatmæssigt næste sæson. Kigger vi en tur ind hos bookmakerne, er Ajax-mandskabet favorit til at vinde det hollandske mesterskab. Dette bet giver odds 1,5. Så det ser ikke ud som om at besøgstallene vil falde og det er derfor vigtigt at de mange fans ikke sætter alt for mange forurenende fodtryk.

Mercedes-Benz Stadium

Dette stadion er muligvis det mest bæredygtige stadion i verden, og er hjemmebane for Atlanta United fra MLS samt Atlanta Falcons fra NFL. Stadionet blev indviet i august 2017, og kan rumme 71.000 tilskuere. I november samme år, blev MB stadionet det første stadion i verden til at modtage et LEED certifikat, der bliver brugt som en global standard for måling af hvor bæredygtige bygninger er. Stadionet forbruger 29 procent mindre end det gennemsnitlige stadion grundet energieffektivitet og bæredygtig energi. Stadionet bruger kun LED-lys, og er mindre afhængig af elektricitet, da det får det meste af energien fra de 4000 solpaneller, der er installeret på taget. Stadionet er desuden oversvømmelsessikret, og bruger 47 procent mindre vand end gennemsnittet. Det er desuden blevet gjort nemt for fans at gå eller cykle til og fra stadion, sådan at Co2 udledningen også formindskes igennem infrastrukturen.

Grøn energi er en effektiv og dyr investering

Vi ønsker i dag mere bæredygtighed og træffer flere klimavenlige beslutninger i livet. Vi finder også gerne vores egne energiløsninger, og her er grøn energi kommet for at blive. En effektiv og dyr investering, der kræver et større økonomisk overblik

Hvorfor grøn energi?

Grøn energi er en vedvarende energiform, der skåner miljøet. En populær energiløsning, der har sine mange fordele:

  • Grøn energi giver først og fremmest minimale mængder udslip af CO2 og den rette løsning for miljøet.
  • Grøn energi betyder en langt billigere løsning på dine husstandsudgifter såsom varme-, vand- og elafgifterne.
  • Grøn energi giver en forøget værdi på din bolig

Grøn energi er på alle måder den helt rigtige beslutning. Men dog ikke en billig løsning, og for mange danske boligejere kræver det en investering i flere energiløsninger som eksempelvis jordvarme og en varmepumpe, hvorfor de fleste mennesker beslutter sig for at tage et lån.

Få grøn energi med et billigt lån

Vil du foretage et lån til en grøn energi, ønsker du naturligvis en billig løsning. Lån er typisk forbundet med renter men også andre omkostninger som bl.a. bestillingsomkostninger, ekspeditionsomkostninger, PBS-gebyrer, administrationsgebyrer og månedlige/årlige kontogebyrer skal beregnes med i dine udgifter. Formidler vi et lån, skal vi angive ÅOP, som står for de årlige omkostninger i procent. ÅOP har en stor betydning for din økonomi. Dette gælder også, hvis du er i RKI. Men husk, at du kan få råd til grøn energi med et billigt lån trods RKI.

I begge tilfælde handler det om at træffe de rigtige beslutninger for et lån, hvis du ikke ønsker de dyre løsninger:

  • Vælg et lån med den laveste ÅOP og dermed de billigste løsninger på renter og omkostninger
  • Undersøg om du kan få tilskud til de forskellige energiløsninger, som du naturligvis skal vælge ud fra pris og kvalitet.
  • Hold øje med det samlede tilbagebetalte beløb og tilbagebetalingstid ved et lån, hvis du har mulighed for flere alternative energiløsninger.

Miljøvenlighed på væggene i din bolig

De produkter, som du bruger til at dekorere dit hjem med kan have en stor effekt på miljøet. Vi tænker sjældent over det, fordi mange danskere i dag stadig forbinder miljøvenlighed med sådan noget som mad eller energi.

Men har du nogensinde tænkt på, hvor miljøvenlig malingen eller tapetet, som du bruger på dine vægge, er? Det kan være svært lige at sætte sig ind i. Derfor finder du nedenfor mere information, omkring maling og tapet, og hvordan det hænger sammen med miljøet!

VOC – hvad betyder det?

VOC er et begreb, som går igen og igen, når det kommer til alle de produkter, som vi bruger til at dekorere vores hjem. VOC er en forkortelse for ”Volatile Organic Compounds”, som direkte oversat til dansk betyder ”flygtige organiske forbindelser.”

VOC’er er blandt andet det, som vi forbinder med den klassiske lugt af maling. Og disse stoffer, som kan findes i maling og tapet, er faktisk ikke særligt gode for os mennesker. De kan have sundhedsrisici, som simpelthen ikke er særligt sjove.

Det grønne tapet

Når det kommer til, at tapetet skal være miljøvenligt, så vil man gå efter noget, som har få eller ingen VOC’er. Det er nemlig godt for indeklimaet og for din sundhed.

Men udover det, så er tapet ret unikt, fordi det er baseret på papir. Det betyder, at på samme måde, som papir kan laves på genbrugsmaterialer, så kan tapet også laves på sådanne materialer. Det nedsætter energiforbruget, hvilket er godt for miljøet.

Til sidst kan meget tapet også indeholder vandbaseret blæk. Dette er den mere miljøvenlige løsning end det, som man ofte ser i lidt for billig tapet, hvor blækket kan indeholde farlige stoffer, som ikke bør ledes ud i naturen!

Miljøvenlig maling – hvad er det?

Maling skal ligesom tapet indeholde meget få eller ingen VOC’er for, at det begynder at være miljøvenligt.

I de malinger, som er baseret på at have meget få VOC’er, så vil der ofte være vand i blandingen i stedet for de petrokemiske stoffer, som ofte bruges.

Udover dette, så er det dog blevet populært at lave såkaldt ”naturlig maling”. For mennesket har i mange hundrede år malet, før vi fik alle de farlige stoffer, som vi putter i i dag. Disse kan blandt andet komme fra mælk eller forskellige former for olie. Ofte kan de også være bedre for væggene, idet væggene får lov til at ”ånde”, hvilket gør, at man undgår fugtproblemer.