Verdens mest energivenlige fodboldstadions

Fodbold er en sport, der altid har formået at omfavne innovation. Det gælder specielt i de senere år, hvor teknologi virkelig er blevet inkorporeret i spillet. VAR og mål-teknologi er de bedste eksempler, men også de nye stadions bliver bygget med den bedste og mest bæredygtige teknologi til rådighed. Fodbold går på mange måder forrest for at skabe en bedre verden, og sporten har på det seneste også formået at være pionerer inden for markedsføring af bæredygtighed.

Hver weekend tager millioner af mennesker verden rundt på stadions for at følge deres favorit sportshold. Det skaber naturligvis meget forurening, og mange klubber og sportsorganisationer, har således taget det på sig at minimere deres Co2-udledning. Her tager vi et kig på nogen af de mest bæredygtige stadions i verden, som har formået at hæve baren i forhold til bæredygtigheden.

Johan Cruijff Arena

Hjemmebanen for Ajax Amsterdam og det hollandske landshold er et af de mest bæredygtige stadions i verden. Stadionet er drevet af mere en 4200 solpaneler og en vindmølle samt et meget sofistikeret energilagringssystem, der gør det muligt for stadionet at bruge sin egen bæredygtige strøm på en mere intelligent måde. Alt dette er med til at gøre de 2 millioner besøg der årligt kommer meget mere bæredygtige. Stadionet er resultat af fantastisk ingeniørkunst og lederskab af højeste hylde i samarbejde med deres sponsor fra Nissan.

Det er dog ikke kun i ledelsen af Ajax, der har gjort det godt. Den seneste sæson var også den bedste i mange år rent sportsligt, da de vandt den hollandske double og næsten klarede sig i Champions League-finalen. Succes som dette tiltrækker endnu flere til det miljøvenlige stadion. Siden da har klubben dog solgt sine to bedste spillere i Frenkie de Jong og De Ligt som flyttede til Barcelona og Juventus. Det bliver derfor spændende at følge dem til næste sæson, hvor der helt sikkert er nogle nye talenter, der står klar til at tage over. Spørgsmålet er hvad man skal forvente sig af Ajax rent resultatmæssigt næste sæson. Kigger vi en tur ind hos bookmakerne, er Ajax-mandskabet favorit til at vinde det hollandske mesterskab. Dette bet giver odds 1,5. Så det ser ikke ud som om at besøgstallene vil falde og det er derfor vigtigt at de mange fans ikke sætter alt for mange forurenende fodtryk.

Mercedes-Benz Stadium

Dette stadion er muligvis det mest bæredygtige stadion i verden, og er hjemmebane for Atlanta United fra MLS samt Atlanta Falcons fra NFL. Stadionet blev indviet i august 2017, og kan rumme 71.000 tilskuere. I november samme år, blev MB stadionet det første stadion i verden til at modtage et LEED certifikat, der bliver brugt som en global standard for måling af hvor bæredygtige bygninger er. Stadionet forbruger 29 procent mindre end det gennemsnitlige stadion grundet energieffektivitet og bæredygtig energi. Stadionet bruger kun LED-lys, og er mindre afhængig af elektricitet, da det får det meste af energien fra de 4000 solpaneller, der er installeret på taget. Stadionet er desuden oversvømmelsessikret, og bruger 47 procent mindre vand end gennemsnittet. Det er desuden blevet gjort nemt for fans at gå eller cykle til og fra stadion, sådan at Co2 udledningen også formindskes igennem infrastrukturen.