Hus og hjem

Sådan bliver din facade pæn igen

Er din erhvervsejendom eller dit hjem ramt af områder på facaden, der ser herrens ud? Så fortvivl ikke, for de kan sagtens komme til at stå som nye igen.

Drejer det sig om et forholdsvis begrænset område på murværket, så er det en overkommelig opgave for en tålmodig gør-det-selv-mand.

Har du ikke sådan en i nærheden, eller drejer det sig om et større areal eller er det ikke lige til at komme til, så må du ty til en fagmand.

Hvorfor bliver facaden så grim?

Det sker over tid, men en dag slår det én, at facaden bestemt ikke ligner sig selv længere. Hvad kan det være, der er på spil?

Murværket kan være angrebet af mikroorganismer i form af alger, det kan være mug, der er på spil eller det kan være mos, der har valgt at gro på din mur eller dit tag.

Det kan gro på alle overflader, der står ude året rundt. Det foretrækker fugt, så derfor ser du dem hyppigst på nordvendte murværker og andet.

Her kan de så sidde og hygge sig og holde på fugten og formere sig.

Så der, hvor du engang havde en smuk ensartet overflade, kan det nu se nedslidt og lurvet ud, selv om det slet ikke er det.

Det kan også give et indtryk af, at det drejer sig om manglende vedligeholdelse, og der kan der jo faktisk godt være noget om snakken.

Hvad kan du gøre?

Det dummeste vil være at lukke øjnene for det. Men det er nu heller ikke umuligt at få muren pæn igen, så hvorfor ikke gå til kamp?

Er det et begrænset område, der er angrebet, så skal du være glad, for så er det meget nemmere at få bugt med. Har du mod på selv at gå til kamp mod de uønskede vækster, så er der forskellige våbener, du kan gribe til.

Knofedt, kemikalier, vand, skurebørster, brun sæbe og så videre kan bruges i kampen. Søg råd i dit byggemarked, på nettet og på bagsiden af de evt. kemikalier, du har anskaffet dig. Følg instrukserne nøje, og vær klar over, at processen skal gentages nogle gange, og at nogle af midlerne skal sidde på ret længe, før det endelig resultat kan ses.

Desuden er alger ret sejlivede og kan ”genopstå”, hvis der bare er mikroskopiske sporer tilbage.

Efter endt rensning gør du klogt i at give arealet en imprægnering, der holder fjenden væk i længere tid.

Kontakt professionelle facaderensere

Selvgjort er som bekendt velgjort. Men hvis opgaven overskrider handymandens evner, tid eller mulighed for at nå, så er det jo ingen skam at uddelegere bekæmpelsen til professionelle folk.

Der findes mange anerkendte firmaer, der er eksperter i netop facaderens. Fagmanden ved nøjagtigt, hvordan man bekæmper hvilken snylter, der har taget bo på din facade. Og han ved, hvordan de udrenses mest effektivt.

Han vil også kunne give din facade den korrekte form for imprægnering og således forlænge dit murværks levetid.

Tilmed kan han bedre end du nå op og ud i alle husets kroge.

I det hele taget vil han kunne gå til opgaven helt professionelt og give din facade den ultimative rensning, der næsten genopliver dens oprindelige udseende.

Det er godt givet ud. Dels kommer huset igen til at se flot og præsentabelt ud, og dels forlænges murværkets levetid.

Så ser din facade kedelig ud efterhånden, så kom selv i gang med at bekæmpe det uønskede, eller bed en fagmand om at komme at gøre det for dig. Det bliver både du og dit hus glade for. Du bliver forbløffet over, hvor flot det kommer til at fremstå efter endt behandling.