EnergiHus og hjemMiljø

Udskift dine gamle hvidevarer og skån miljøet

Har du styr på, hvor meget strøm dit køleskab bruger? Eller hvor meget vand din vaskemaskine skal bruge til en vask? Hvis ikke er det en rigtig god ide at undersøge det – mange hvidevarer belaster nemlig miljøet meget mere, end man skulle tro, og derfor kan det betale sig at udskifte dem med nye og bedre energimærkede modeller.

Skån miljøet med energibesparende hvidevarer

Hver dag påvirker og belaster vi miljøet, og det sætter sine spor på planetens tilstand. Derfor er det vigtigt, at vi tænker over vores valg i hverdagen, herunder hvilke hvidevareprodukter vi investerer i. Energimærkningsskalaen spænder fra D til A+++, hvor førstnævnte belaster miljøet mest og sidstnævnte mindst.

For eksempel bruger en tørretumbler med energimærke C 3,5 gange så meget strøm som en, der er energimærke A+++. Dermed reducerer en energibesparende tørretumbler CO2-udledningen væsentligt, og ved at anvende produkter, der er mærket A++ eller derover, kan du gøre dit for at passe på miljøet i hverdagen.

Tænk over størrelsen

Når du skal vælge dine hvidevarer, er det også vigtigt at overveje deres størrelse nøje. Store produkter bruger ofte mere energi end mindre. Derfor bør du, for ikke at bruge mere strøm end nødvendigt, vælge hvidevarer, der passer til hjemmets behov.

Er I for eksempel en stor familie, er der brug for et køleskab og en vaskemaskine af en vis størrelse, men hvis du bare er dig selv og måske din kæreste, er der sandsynligvis ikke behov for lige så store produkter. Med disse tanker i baghovedet kan du spare endnu mere på energien og dermed belaste miljøet så lidt som muligt.

Spar penge – på sigt

Når du udskifter dine hvidevarer til A+++ sparer du ikke kun på energien, men også på pengene. Selvom hvidevarer med god energimærkning ofte er dyrere end de mindre miljøvenlige af slagsen, er der nemlig mange penge at spare – i hvert fald i det lange løb.

Miljøvenlige hvidevarer koster mere, fordi kvaliteten typisk er en anden og produktionen dyrere. Salgsprisen på mindre energibesparende hvidevarer er derfor lavere, og man sparer penge ved at købe dem. På den lange bane er der dog mange penge at spare ved at vælge den lidt dyrere, energibesparende model.

Det mindre energiforbrug tjener nemlig pengene ind igen på sigt, da el- og vandregningerne fremover vil være lavere. Dermed skåner du ikke kun miljøet, men sparer også penge, når du investerer i energibesparende hvidevarer til hjemmet.