Plastik er og bliver et stigende problem, men desværre tænker meget få over det i deres hverdag. Der findes mange gode måder hvorpå, du kan reducere plastaffald og i artiklen her vil vi give dig 5 enkle råd, der nemt kan nedsætte mængden af plastaffald i din hverdag.
Men hvor stort er plast problemet egentlig?
Plastik er at finde i stort set alt nu om dage. Din mad og hygiejneprodukter er pakket ind i det. Din bil, telefon og computer lavet af det. Du kan endda tygge på det dagligt i form af tyggegummi. Mens de fleste plastmaterialer er udråbt som genanvendelige, så er virkeligheden at de ”indgår som bestanddele”. En plastik mælkekarton kan f.eks. aldrig genbruges til en ny karton. Den kan blive reduceret til en plastik af lavere kvalitet, som ej kan genanvendes.
Ud af de 30 millioner tons plastaffald, som USA i 2009 generede blev kun 7% genanvendt. Plastaffaldet ender på lossepladser, strande, i floder og især i havene, hvor det bidrager til det store område i Stillehavet Garbage Patch, hvor verdens rest plast samles. Plast bliver i høj grad lavet af olie og er derfor allerede på produktionsstadiet, et enormt problem for miljøet.
5 nemme råd til at reducere dit plastforbrug
Undgå sugerør
En af de nemmeste måder at reducerer dit plastforbrug på, er at udgå brugen af plastik sugerør. Hvis du blot oplyser din tjener eller bartender om, at du ikke har brug for et sugerør eller bedre endnu medbring dit eget. Der findes både stål og glas sugerør, som kan genanvendes ligeså mange gange, som du har brug for. Tjek f.eks. dette glassugerør, som kan bruges igen og igen uden at belaste miljøet.
Brug muleposer
Plastikposer i supermarkederne er noget mange benytter sig af. Sådan en plasticpose kan tage helt op til 1000 år om at nedbrydes – overvej derfor om en mulepose eller to ikke er en bedre idé. Muleposer kan fås mange steder eller syes selv til næsten ingen penge og de kan genanvendes til uendelighed. Sørg for at din mulepose er lavet af bomuld og ikke nylon eller polyester, som er fremstillet af plast.
Nøjes med ét cover
Det er blevet populært at have fleres covers til sin smartphone, men da disse i høj grad er produceret i plast, kan man nemt reducere sit forbrug ved at nøjes med ét. Mange vil sikkert tale for slet ikke at have et cover, men da de fleste telefoner indeholder plast, er det en god idé at passe på dem, så de holder så længe som muligt. Tjek f.eks. disse iPhone 6 covers, som holder længe og ikke behøver at blive udskiftet.
Lad være med at tygge tyggegummi
Gummi blev oprindeligt fremstillet af træsorten Chicle, altså naturgummi. Men da forskerne skabte syntetisk gummi, polyethylen og polyvinylacetat, begyndte disse at erstatte det naturlige gummi. Ikke alene tygger du på plast, men også en giftig plast. Polyvinylacetat er fremstillet ved hjælp vinylacetat, et kemikalie som har vist sig, at forårsage svulster i laboratorium rotter. Selvom det er muligt at genbruge tyggegummi – som vil det være langt sundere både for dig og miljøet at springe det og dets plast emballage helt over.
Køb ikke vand i plastflasker
Plastflasker til vand producerer mere end 1,5 millioner tons plastaffald om året, og disse flasker kræver 47 millioner liter olie at producere. Ved blot at genopfylde en genanvendelig flaske med vand frem for at købe en ny, kommer du rigtig langt. Men det stopper ikke der! Medbring en genanvendelig kop næste gang du besøger en kaffebar, indfør brugen af kopper på din arbejdsplast, som kan rengøres efter brug. Tjek f.eks. disse miljøvenlige kaffekopper.