Nyheder

Få flere fugle i haven

Hvis du gerne vil have flere fugle i din have, kan du gøre nogle ting, der giver fuglene bedre vilkår. Dermed er du med til at gøre en forskel for naturen og fuglelivet.

Sørg for en varieret beplantning, der giver fuglene gode skjulesteder. Du kan plante frugttræer og bærbuske, så du forbedrer fuglenes muligheder for at finde føde. Hvis du skyder til måls med et luftgevær i haven, så skyd et sted, hvor du ikke risikerer at ramme fuglene. Du kan også lægge mad ud til fuglene, især i de kolde vintermåneder.

Plant buske med bær og skjulesteder

En tommelfingerregel, hvis du gerne vil have flere fugle i haven, er at indrette haven varieret. Mange forskellige slags træer og buske giver et godt grundlag for fuglene.

Træer og buske med frugter og bær giver fuglene gode muligheder for at finde føde. Du skal også tænke på, at der skal være buske, som giver gode skjulesteder for fuglene, og hvor de kan bygge deres reder. Hvis du planter brombær i haven, giver du både fuglene gode skjulesteder og bær, som de kan spise. Hyld og hassel er også gode buske for fuglene, ligesom frugttræer, røn og tjørn. Stedsegrønne buske og træer er også gode, da fuglene kan gemme sig her om vinteren.

Pas på fuglene, hvis du skyder til måls med luftgevær

Hvis du har et luftgevær, som du bruger til at skyde til måls i din have, skal du være meget opmærksom på fuglene. Hæng din skydeskive eller stil de dåser, du skyder til måls efter, et sikkert sted. Skyd til måls et sted, hvor der ikke er buske eller krat, for eksempel foran et plankeværk.

Hvis du har planer om at anskaffe dig et luftgevær, skal du være opmærksom på, at der gælder nogle helt specifikke regler for luftgevær. Et luftgevær med en kaliber på 5,5 mm eller derover kræver, at du har et jagttegn, også selvom du kun bruger det i din have.

Giv fuglene mad om vinteren

Du kan fodre fuglene hele året, men de har mest brug for mad i de kolde vintermåneder, når jorden er dækket af frost og sne. Fuglene kan også have stor gavn af ekstra foder i deres yngletid, hvor de skal finde mad til deres unger.

Det er en god ide at fodre med forskellige slags foder. Hvis du hænger foderkugler i træer og samtidig lægger foder på et foderbræt og på jorden, opfylder du behovene hos mange forskellige fugle.