Hus og hjem

Det naturlige og ukrudtshæmmende materiale til havens blomsterbede

Er du i tvivl om, hvilket materiale du skal bruge til at hæmme ukrudtet i dine blomsterbede i haven? I så fald er du havnet det helt rette sted. Her i artiklen kan du nemlig blive meget klogere på det naturlige materiale træflis, som det er blevet meget almindeligt at anvende blandt danskerne. Men hvad er træflis egentlig, og hvorfor er der så mange, der benytter sig af træflis i haven? Det kan du blive meget klogere på her, hvor du kan få al den nødvendige information om de forskellige typer af flis, der bliver brugt i stort set de fleste haver rundt omkring i landet i dag.

Hvad er træflis egentlig?

Lad os starte med at gennemgå en smule om baggrunden for træflis, for hvad er træflis egentlig? Træflis er de spåner, man opnår, hvis man slår træ i stykker. Det kan eksempelvis være ved hjælp af en flishugger. Der er mange forskellige fordele ved at anvende træflis i sin have som dækmateriale. Du kan eksempelvis anvende træflis til jorddækning, da du på den måde hæmmer spiringen af ukrudt, samtidig med at du kan bevare jordens fugtighed, hvilket er meget fordelagtigt. På den måde kan du nemlig give dine blomsterbede og dine planter mulighed for at få mest muligt ud af jordens næring.

Fordelene ved at anvende træflis i haven

En anden fordel ved at anvende træflis i sin have er, at man kan højne antallet af mikroorganismer nede i jorden, samtidig med at man højner variationen af disse. Herudover beskytter træflisen jorden, og der er således en lang række gode grunde til, hvorfor det er blevet så populært blandt danskerne at anvende træflis i haven. Det skal dog nævnes, at der findes forskellige typer af træflis, og disse vil nu blive gennemgået, så du kan blive klogere på, hvilken type træflis du bør vælge til lige præcis dit behov i haven.

Hvilke typer træflis findes der?

Først og fremmest bør du vide, at der er den type træflis, der kommer fra løvtræer, og den type flis, der kommer fra nåletræer. Her er den vigtigste forskel, at træflis fra nåletræer indeholder harpiks, men ellers er der ikke nogen væsentlig forskel mellem de to. Hvis du vil vælge træflis fra nåletræer, kan du eksempelvis vælge barkflis. Denne type flis er særligt velegnet til at afdække ukrudt, og herudover kan du også bruge det som pynt. Når det kommer til størrelse, kan du regne med, at barkflis cirka er mellem 20 og 40 mm. Træflis kan købes online her.

Træflis indeholder naturlige næringsstoffer

Der er desuden en træflistype, der hedder kakaoflis. Denne indeholder naturlige næringsstoffer ligesom de andre typer af træflis, og den er især velegnet til at holde jorden fugtig. Det skal desuden nævnes, at flisen skærmer for sollys, hvilket forhindrer ukrudt i at gro, og den beskytter endvidere jorden mod blandt andet frost. Endelig er der en type træflis, der hedder skovflis. Denne type flis kan du genkende ved, at den er en smule grovere sammenlignet med de andre sorter. Denne bruges især som afdækning under eksempelvis hække, buske eller træer, og der er derfor mange, der også er glade for at benytte sig af denne type træflis i haven.