Miljø

Sådan introdurer du børnene til miljøvenlighed

De fleste af os gør hvad vi kan for at leve så miljøvenligt som muligt, ja der er endda mange ting vi bare gør nu, uden at tænke så meget over det. Og da børnene jo arver planeten efter os, giver det virkelig god mening, at vi viser og lærer dem så tidligt som muligt, hvordan de værner netop om vores fælles planet. For det er vores allesammens ansvar, ligesom det er vores allesammen moderjord! Her er 4 gode idéer til hvor du kan starte med at bygge fundamentet på en miljøbevidst indstilling og opførsel for dit barn.

Reducér og genbrug

Lær dit barn at sortere affald. De synes ofte det er sjovt at hjælpe til. De helt små kan få de tomme mælkekartoner i hånden og så er det deres ansvar at få dem i den rigtige spand. Større børn kan selv vaske de tomme syltetøjsglas ud, og så sætte til genbrug. Og tag børnene med på genbrugspladsen og i genbrugsbutikkerne. Husk at lære børnene at generelt reducere deres brug af plastik. Man kan også vise børnene hvordan man kan bruge f.eks. papkasserne og toiletrullerne til at lave en labyrint med, eller man kan bruge syltetøjsglassene til egen produktion.

Brug tid i naturen

Børnene skal ud i naturen og opleve den. De skal mærke den med alle sanserne. De skal lære at respektere den verden de lever i. De skal nemlig lære at der skal være plads til os alle, uden at nogen eller noget skal lide. Hvis de voksne er både miljøbevidste og klimavenlige, så kommer det helt naturligt til børnene også.

Miljøvenlige produkter

Her kan man tage en snak med børnene om hvordan de forskellige f.eks. legesager eller tøj er fremstillet. Det er let at forklare hvorfor miljøvenlige børnesokker og legesager fremstillet af træ, er bedre for miljøet end syntetisk fremstillet tøj og plastiklegetøj.

Nedsæt brugen af færdiglavet mad og varer

Alle har travlt i hverdagen. Og det er så nemt at købe en færdiglavet pizza med hjem eller at svinge omkring bageren for at hente kage til kaffen. Men, hvis børnene skal lære at være selvforsynende, ansvarlige og med miljøbevidste holdninger, så skal de selv lære at lave mad. De kan endda nem lære at bruge ingredienser I selv har dyrket i køkkenhaven eller i altankassen, eller I kan købe økovarer i supermarkedet. Tænk hvor lækkert det er at komme hjem til hjemmelavede hindbærsnitter med egne øko-hindbær, som børnene selv har plukket, se eventuelt her for Hindbærsnitter opskrift.