Hus og hjem

Finder du værdifulde genstande i et dødsbo? – dette skal du gøre

Hvis du skal til at rydde et dødsbo, bør du først og fremmest tænke på, hvad du bør gemme, og hvad du kan smide ud. Der er sikkert meget, der er fristende at gemme, men som egentlig ikke er noget værd, og som bør smides ud. Men når du støder på ting du tænker, har høj værdi, så bør du gemme det.

Læs mere om dødsbo i København, hvor du kan finde inspiration og få brugbare oplysninger om, hvordan du forholder dig ved rydning af dødsbo.

Lav forskellige opdelinger i kasser

For at overskue de kommende værdifund, bør du skabe orden i rodet, ved at lave forskellige opdelinger. Her kan du med fordel anvende fx flyttekasser. Så kan du eksempelvis sortere værdigenstandene efter den værdi, du forventer, de har.

Når noget muligvis er meget værd, som malerier, lægger du dette i den kasse, hvor ting og genstande med allerhøjest værdi lægges i. Til sidst har du en række af kasser, der går fra lavere til højeste værdi, og så kan du derfra begynde sorteringen først af tingene med den forventede laveste værdi, og fremefter.

Er du sikker på, at det er noget værd?

Hvordan kan du være sikker på, at det er noget værd? Det kan være enormt svært at vurdere, og mange gange tror man, at man har samlet en hel guldgrube, hvor det så viser sig, hvis man får diverse ting vurderet, at det ikke er noget værd alligevel. Man kan nærmest blive skuffet over, at man har gemt på noget, man ikke havde behøvet.

Hvis tvivlen undervejs kan være frustrerende, er det værd at overveje, om du skal have hjælp udefra, til at vurdere diverse ting undervejs.

Få hjælp udefra til at vurdere

Ved at få hjælp af en vurderingsekspert, som du endda kan være heldig, at de vil gøre det gratis for dig, kan du spare en masse tvivl og tid. Du kan endda gå sådan frem, at denne vurderingsperson først går hjemmet igennem og peger alt det ud, som han eller hun ville gemme.

Så kan du næsten være sikker på, at der er en eller anden form for værdi forbundet med de ting og genstande, du gemmer. Typisk ser man også, at man kan lave en aftale med en vurderingsekspert, hvis man ønsker at sælge diverse værdigenstande med det samme, at personen får en procentdel af diverse salg som en tak for tiden og hjælpen.

Gem altid ting som frimærker, møntsamlinger og malerier

Ting, du støder på i et dødsbo, som du altid bør gemme, er frimærker, møntsamlinger og malerier. Den sidste, malerier, giver muligvis sig selv, især hvis det er kendte kunstnere, og den afdøde gik meget op i kunst.

Frimærker og møntsamlinger kan være sværere at vurdere i øjeblikket, men grunden til, at du bør gemme dette, er, at de er i høj kurs, og der er stor interesse omkring dem. Fidusen ved denne slags samlinger er også, at et enkelt frimærke eller en enkelt mønt kan vise sig alene at være mange penge værd.