Energi

Energiforbrug: Sådan sparer du på varmen

— Der er mange penge at spare på sit varmeforbrug, hvis man tænker sig lidt om. Danskernes energiforbrug stiger hele tiden, og derfor er det vigtigt at spare der, hvor det er muligt — både for din egen pengepungs skyld, men i dén grad for miljøet. 

 

Synes du også, at dine el- og varmeregninger er for dyre? Så er du ikke den eneste. I Danmark er vi nemlig ikke gode til at spare på energien i hjemmet. Derfor har vi i denne artikel samlet et par brugbare tricks til, hvordan du kan spare penge på din el- og varmeregning.

 

10 gode råd til at spare på varmen

 

  1. Skru ned for varmen, når du er i bad. Der er ingen grund til at have varme på, medmindre det er vinter, og det derfor er meget koldt, når man kommer ud af badet. Typisk har man vinduerne åbne, når man er i bad. Derfor bør man skrue ned for varmen. Dette gælder især, hvis man tager lange bade.
  2. Lad være med at have gardinerne rullet ned i løbet af dagen, så solen kan varme dine rum op.
  3. Får du gæster, bør du ikke skrue op for varmen. Mange mennesker i samme rum genererer varme, og derfor er det unødvendigt at skrue op for varmen. Typisk vil man også have gang i madlavning og måske levende lys hen ad aftenen.
  4. Mal væggene i mørke farver. Mørke farver tiltrækker nemlig varme. Dette gælder dog ikke kun for væggene — også møbler og gulve i mørke farver holder bedre på varmen.
  5. Tag dig tid til at aflæse dit varmeforbrug minimum én gang om ugen. På den måde kan du bedre skabe et overblik over dit varmeforbrug. Samtidig vil du have lettere ved at opdage, hvis der er fejl på dit fyr, såfremt du har sådan ét.
  6. Når du laver mad, eller solen skinner, bør du skrue ned for varmen.
  7. Når du tager bad, så skal vandet maksimalt 60 grader varmt, da en højere temperatur kan få varmtvandsbeholderen til at kalke til.
  8. Hvis du har polstrede læder- eller stofmøbler, vil du bedre kunne holde varmen, og der vil ikke være et lige så stort behov for at have varme på.
  9. Sørg for at møbler og gardiner skal ikke være placeret for tæt på radiatoren — det blokerer nemlig for varmen.
  10. Brug mørklægningsgardiner — og husk generelt at trække gardinerne for om aftenen. De virker nemlig som et ekstra lag isolering, og er med til at holde varmen inde, så der ikke er det samme behov for at skrue op for radiatoren. Vælger du at købe dem som rullgardiner, er det nemt at rulle gardinerne til og fra, og du får et mørklægningsgardin, der næsten ikke ses, når det ikke er i brug.