Man skal ikke mere end et årti tilbage, før en Lenovo Thinkpad kunne holde i cirka 10 år. I dag har vi vænnet os til at skifte computeren ud hvert tredje år, men det betyder ikke at alt indmaden og selve den bærbare computer er klar til skraldespanden på det tidspunkt.
Der kan stadig være masser af kraft i computeren, selvom den måske har brug for et nyt batteri, eller har fået en ridse i lakken.
Virksomheden Refurb.dk har specialiseret sig i at opkøbe og dataslette brugt IT udstyr, og de er for nyligt flyttet i større lokaler på Sortevej 12 8543, Hornslet, for at klare efterspørgslen.
Cirkulær økonomi vinder frem i computerbranchen
Forretningsmodellen handler om opkøb af genbrugt udstyr, med henblik på gensalg til ny ejer. Det kaldes cirkulær økonomi. Forretningsmodellen er baseret på, at man finder større partier af brugte computere rundt omkring i Europa, hos fx Leasingselskaber og større IT virksomheder. Disse computere og tablets opkøbes, og datarenses på eget værksted i Hornslet.
Det er interessant, fordi naturen er presset på råstoffer og ressourcer, og derfor er det vigtigt at vi lærer at forlænge levetiden på computerdele. Særligt elementerne i en bærbar computer indeholder mange stoffer, som efterhånden er en sjælden vare. Flere ædle metaller, og særlige råstoffer som bruges til skærme og batterier.
Direktør Ulrik Hjul Andersen udtaler:
”Billedet af en brugt computer som slidt og udtjent er forkert”,
og han fortæller videre, hvordan det meste af det brugte udstyr har været i brug hos professionelle IT virksomheder, som har taget sig godt af det. Når en computer eksempelvist har været brugt i en docking station på en fast arbejdsplads, er det begrænset hvor mange ridser og brugsspor der er synlig på computeren.
Brugt computerudstyr med fornyet garanti
Det unikke ved konceptet er i øvrigt, at man kan købe udstyret med op til tre års garanti. Det er unikt ift. at det ikke er nyt udstyr, og derved har man ikke den samme risiko ved at købe det, som eksempelvis når man køber det på almindelige brugt sider på nettet.
De første mange år af Refurbs levetid, har primær fokus været på brugte bærbare. Men de seneste år har der været et kraftigt skifte over mod tablets og mobiltelefoner, som i dag i højere grad supplerer. Det er også noget man kan nikke genkendende til hos nyhedsmediet netkablet.dk, hvor skribenten Morten Storgaard fortæller:
”Vi har set toppen af salget på den bærbare computer. Sidste år overhalede de mobile enheder salget af bærbare computere, og vi vil formodentlig blot se det stige i højre højere grad de kommende år, I takt med at computeren finder vej ind i alt fra ure til smykker.”
Den største gevinst er for miljøet
Den primære drivkraft hos Refurb, er at alle parter i regnestykket skal vinde ved at handle med dem. Først og fremmest skal kunden få et stærkt produkt til en konkurrencemæssig pris, som skal være fuldt ud på højde med et nyt tilsvarende produkt. Dernæst er det vigtigt, at der er et minimum af spild i processen.
De resterende computerdele, som ikke kan indgå i en genbrugt model, splittes ad i enkeltdele, så er der ikke er nogle spildprodukter tilbage til skrot. På den måde sørges for, at naturen ikke belastes med transaktionerne.
Det er noget der har fået stigende fokus fra politisk side igennem de senere år.
Der er taget mange politiske initiativer, som støtter op omkring virksomheder med et fokus på cirkulær økonomi, uanset om det er selve grund-kernen i forretningen, eller om det handler omkring forsvarlig deponering af virksomhedens affaldsstoffer.
På erhvervsstyrelsens hjemmeside, kan man læse omkring hvordan den danske industri kan spare millioner af kroner, ved at tænke sekulær økonomi ind i værdikæden. Til netop dette formål har Erhvervsstyrelsen lavet en fond, som skal hjælpe danske virksomheder med finansiering til denne omstillingsproces. Det er en række virksomheder, som ønsker at mindske spildprodukter, og via denne fond fra 2013, er der allerede over 100 projekter i gang og investeret 77 millioner kr.