EnergiMiljø

Sådan bruger du miljøvenligere varme

Der har i de seneste årtier været meget fokus på, at tingene skal gøres mere miljøvenligt. Kampagner om at spare på strømmen, sænke sit forbrug, skifte benzinbilen ud med en elbil, indfør mere grønt i maden og skær ned på kød, ja listen er lang.

Det øget fokus er med til at skabe nye muligheder, da grønne virksomheder ser et stort marked for at udvikle produkter, der tilpasser hverdagslivet til disse store strømninger.

Jordvarme er et miljøvenligt alternativ

Nu begynder efteråret at komme, og vi har alle lige pludselige brug for varme i vores stuer og soveværelser. Hos mange er der et ønske om at det skal være miljøvenlig varme.

Bor du på landet har dette krav været svær at imødekomme tidligere, da oliefyr har været meget udbredt. I dag kan sådan et problem løses ved en hurtig investering. Vælger man at investere i et jordvarmeanlæg, så kan det faktisk gå hen og være en gevinst både for dig selv og for miljøet.

Prisen i forbindelse med et køb af jordvarme varierer alt efter husets størrelse, og ligger typisk i intervallet 100.000 kr. – 150.000 kr. men selv proceduren er den samme. Første skridt er at du får nedgravet nogle slanger i jorden, der indeholder en frostsikker væske. Disse slanger kommer til at ligge udenfor og er nedgravet ved godt en meters dybde. Inde i huset installeres en varmepumpe, som forbindes til jordvarmeslangerne. Hvis du vil vide mere om prisen på et anlæg, så kan du se mere på jordvarmeanlaeg.dk.

Væsken bevæger sig i en form for kredsløb, hvor det løber gennem slangerne i jorden, her opvarmes væsken af jordvarmen til de her små 4-5 grader. Derefter kommer væsken ind i varmepumpen, som via fordampning og kompression bearbejdes til en højere temperatur. Når varmen kommer videre til radiatorer, gulvvarme osv., så ligger temperaturen på 45-60 grader. Når væsken har afgivet varme til varmepumpen, så køles væsken ned til et par grader, hvor det får lov til at løbe gennem slangerne i jorden atter engang og samle varme. Sådan fortsætter kredsløbet.

Billigt i brug

Denne proces er meget billig, men kan ikke gøres strømfrit. Man kan generelt få godt og vel 5 kilowatt til at varme sit hus og vand op, for hver gang man 1 kilowatt strøm på at få maskineriet til at køre. Derfor er jordvarme grønnere, men også billigere i drift. Der er altså penge at spare ved at gå efter miljøvenlig varme og de fleste kan tjene et jordvarmeanlæg hjem igen på under 10 år.