Nyheder

Hvordan bidrager sportsverden til mere klimavenlighed?

Er det muligt for sportsverdenen at bidrage til en højere grad af klimavenlighed? Og i så fald hvordan? Og er det endda muligt for sporten at blive en ”klimaledende” branche? Det forsøger vi at få svar på i denne artikel. 

Det er måske ikke den største synder, og nok heller ikke det første man tænker på, når man snakker om klimaforandringer. Men faktisk efterlader de store sportsbegivenheder også deres aftryk på klimaet, når der for eksempel køres motorsport, når tilskuere skal fragtes til og fra internationale sportsbegivenheder, eller når der skal bygges nye faciliteter i forbindelse med afholdelse af midlertidige events som OL og VM. Og sporten mærker også, at klimaet har ændret sig. Ekstremt vejr som større bølger, hedebølger og øgede vindforhold påvirker spil som golf, fodbold og cricket. Faktisk synes det kun at være sportsgrene som surfing, der nyder godt af klimaforandringerne.

Sportudøvere i kamp mod klimaforandringer

Men når alt det så er sagt, er der faktisk masser af positive ting at berette fra sportsverdenen. Sporten er heldigvis så privilegeret, at den har en masse initiativrige, berømte mennesker, som både bruger deres berømmelse og deres sans for at sætte skub i ting til at påvirke klimaforandringerne. I 2014 underskrev 105 vintersportsudøvere en erklæring til verdens politikere om at gøre noget ved klimaforandringerne. Og i 2018 nåede man en vigtig milepæl, da den Olympiske Komité, FIFA og det internationale sejlerforbund World Sailing underskrev UNFCCC’s ”Sports for Cllimate Action Framework”, som forpligter dem til at bidrage til Parisaftalens mål om klimaneutralitet i 2050.

Sportsfolk som klimaambassadører

Også flere kendt sportsfolk er trådt i karakter som klimaambassadører og støtter af kampen mod klimaforandringer. En af dem er Neto, som er målmand for den italienske klub ACF Fiorentina, der ved sports betting giver odds 251.00 som vinder af den italienske Serie A hos bookmakere som bet365. Han er en del af kampagnen Connect4Climate og har i den forbindelse udtalt, at en sund planet er fundamental, hvis man vil dyrke sund sport. Også verdensranglistens nr. fem i herretennis, Kevin Anderson, mener, at spillerne bør gøre mere for at få mere bæredygtig sport. Han har brugt sin berømmelse som sportsstjerne til at fremme mere genbrug af plastik som for eksempel netcovere og genbrug af vandflasker inden for tennissporten.

I Tyskland har flere af de største tyske fodboldklubber taget initiativ til at bekæmpe klimaforandringer via ”Sports for Future”, som mere end hundrede organisationer, klubber og atleter har underskrevet. Det inkuderer blandt andet Bundesligaklubberne TSG 1899 Hoffenheim, Werder Bremen og Osnabrück samt atleter som gymnasten og OL-medaljevinderen Fabian Hambüchen, bordtennisspiller og bronzemedaljevinder ved de paralympiske lege Holger Nikelis og fodboldspilleren Sebastian Polter fra klubben Union Berlin.

I Danmark er der endnu ikke taget initiativ til en samlet kamp mod klimaforandringer, og der er heller ikke mange sportsfolk, som har meldt sig under fanen som ambassadører for et bedre klima. Men Danmark er kendt som et innovativt land med dygtige iværksættere og fantastiske sportsfolk, så det er nok kun et spørgsmål om tid, før det sker.