Hus og hjem

Gode råd til miljøvenlige byggeprojekter

Står du overfor et byggeprojekt, ved du også, at det er mere end bare at opføre en struktur. Det handler i høj grad også om at skabe et hjem, rum eller bygning, og som tager hensyn til de fremtidige generationer.

Vi har derfor samlet nogle gode råd til, hvordan du kan gøre dit byggeprojekt mere bæredygtigt og miljøvenligt – lige fra valg af materialer til strategier for effektive energibesparelser.

Hvad skal du bygge?

Først og fremmest skal du have en plan for, hvad du gerne vil bygge. Uden en plan og en vision, er det også svært at træffe de helt rette beslutninger i forhold til, hvilke materialer, der skal anvendes, samt designet.

Sørg derfor for at have en klar plan for, hvilke materialer, du skal bruge, samt hvor store mængder, du skal bruge. Dels kan det hjælpe dig med at opnå mængderabatter, og derudover undgår du også unødvendig ekstra kørsel for at få leveret materialerne.

Valg af bæredygtige materialer

Når du udvælger materialerne, så overvej at bruge materialer, der er genanvendte/genanvendelige eller som har en lav miljøpåvirkning. Det kan fx være genanvendte materialer som stål, træ eller beton.

Når du vælger genanvendte materialer, er du med til at reducere behovet for at udvinde og bearbejde nye ressourcer.

Du kan også overveje at anvende naturlige materialer som træ og beton. Træ kan dyrkes og høstes på en bæredygtig måde, og er et alsidigt materiale, som du kan bruge til flere forskellige ting i dit byggeprojekt.

Beton fremstilles af sand og sten, hvilket er naturlige ressourcer. Her kan du vælge en leverandør, som har fokus på bæredygtig udvikling, og som derfor også tager ansvar for at passe på vores miljø.

Når du bestiller dine materialer, kan det desuden være en god idé at bestille i god tid. Det hjælper leverandøren til bedre at kunne planlægge sin kørsel mest optimalt – og det kan også være med til at sikre, at du får en konkurrencedygtig beton pris.

Beton som bæredygtigt byggemateriale

Beton har mange bæredygtige egenskaber. Det har blandt andet en lang levetid, og kræver minimalt med vedligehold. Det betyder, at behovet for at udskifte betonen eller ligefrem nedrivning og genopbygning også minimeres.

Bestiller du betonen fra en lokal leverandør sikrer du desuden at miljøpåvirkningen i forhold til transport også minimeres.

 

Effektiv energibesparelse og isolering

Endeligt er det også oplagt at kigge nærmere på, hvordan dit byggeprojekt opnår den bedst mulige energibesparelse. Her kan det først og fremmest være en god idé at investere i høj kvalitet isolering til både vægge og tag. Det er med til at minimere varmetabet på de kolde dage og kølingsbehovet på de varmeste dage. Der skal med andre ord færre ressourcer til for at opretholde en tilpas temperatur i rummet eller huset.

Vælger du at investere i energieffektive døre og vinduer, arbejder det godt sammen med den gode isolering og holder altså på temperaturen i huset eller rummet. Investeringen i forbindelse med byggeprojektet vil være dyrere, men på lidt længere sigt, vil det være en god og lønsom investering.

Endeligt er det også en god idé at investere i energieffektive apparater, fx køleskab, fryser, vaskemaskine, tørretumbler, tv, LED-lamper/pærer m.v.