Energi

Guide: Sådan lever du klimavenligt til hverdag

Vi ved alle sammen godt, at Jordens klima er belastet, og at vi mennesker er grunden dertil. Når mennesket er problemet, må mennesket også være en del af løsningen. Og ikke kun nogen, men alle – i hvert fald, hvis det skal lykkes at undgå endnu større klimaforandringer, end vi allerede ser nu. Det kan dog være svært lige at redde klimaet, når man har en travl hverdag. Derfor kommer der her en lille guide til, hvordan du kan leve mere klimavenligt i din hverdag. 

Lav en madplan

I den rige del af verden, mangler man sjældent noget. Man kan altid få dækket sine mest basale behov for at kunne overleve. Et af disse behov er mad. Mad er livsvigtig for mennesker, da det er vores primære energikilde. Mad er dog efterhånden ikke længere noget, vi spiser, kun fordi vi skal, men også fordi vi kan. Flere har et overforbrug af mad i den forstand, at de køber meget mere, end de egentlig konsumerer. Derfor ender rigtig meget mad i skraldespanden, og al den energi der er blevet brugt til at producere maden, går til spilde. Det du selv kan gøre for at undgå madspild, er at lave en madplan. Med en madplan laver du en plan for en uge ad gangen, hvor du bestemmer dig for, hvad du skal have at spise. På den måde er det meget nemmere at danne et overblik over, hvilke ingredienser du skal bruge, og lade dem gå igen i løbet af ugen. 

Spis mindre kød

Udover at lave en madplan, kan du også hjælpe klimaet ved at ændre din kost. De fleste danskere spiser kød hver dag og i rigelige mængder. Problemer er, at produktion af kød udleder rigtig meget CO2, hvilket i for store mængder ødelægger Jordens naturlige klima. Derfor kan du med fordel helt undgå at spise kød nogle gange om ugen, og når du så spiser kød, så spis mindre end du plejer. Det kan være en svær overgang til at begynde med, men de fleste vænner sig hurtigt til at spise mindre kød og flere grøntsager. 

Gør dit hus klimavenligt

At ændre på sin kost kræver nogle forholdsvis få justeringer, men batter rigtig meget på bundlinjen. En anden ting, som også betyder meget for din udledning af CO2, er hvordan dit hus er isoleret. Ældre huse er ikke altid særlig godt isoleret, og derfor kræver det en del mere energi at varme huset op. Sådanne huse har ofte en dårlig energimærkning – læs mere om energimærkning her. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, om man kan få isoleret sit hus yderligere, så man slipper for at fyre for gråspurvene.  

Tag cyklen eller offentlig transport på arbejde

De fleste danskere har en bil, og mange har faktisk to biler, men desværre udleder biler en masse CO2. Derfor kan du nedbringe din CO2-udledning, hvis du for eksempel tager cyklen på arbejde. Hvis du har langt på arbejde, kan offentlig transport måske også være en mulighed.