Hus og hjem

Få styr på økonomien og lav forbedringer på din bolig

Bliver næste år året, hvor du skal lave forbedringer på din bolig? Eller måske endda realisere drømmen om at eje din egen bolig for første gang? Start med at få styr på økonomien, og så er du allerede langt.

Husejer? – optimer dit økonomiske potentiale

Uanset om du kigger på dit første hus, eller om det er på tide at få skiftet vinduerne på dit eksisterende, så vil det for de fleste af os give mening at undersøge lån til hus. Har du brug for at låne til husforbedringer, eller til udbetalingen på din drømmebolig, så er det værd at sætte sig ind i, hvilke banker der er derude, og hvad de kan tilbyde dig, som er tilpasset netop din økonomi og din hverdag.

Ved at tænke muligheden for lån med, når du kigger på dine fremtidige muligheder, så har du mulighed for at realisere noget nu, som du måske ikke ville have mulighed for, før mange år ude i fremtiden. Gør du det smart og fornuftigt, kan det at tage et lån være en fordel.

Det er godt at gøre sig overvejelser om, hvor meget man selv kan lave i et hus. Er du dygtig til murer-, tømrer- og snedkerarbejde, eller rækker evnerne højst til et par paneler?

Vær realistisk, bare fordi du bliver husejer, kommer du ikke over natten til at være den næste Jørgen Leth, til gengæld hvis du syntes, det er sjovt og spændende, så kan man lære meget over nettet, og tilmed betale en professionel for at rådgive et par timer, inden man selv giver sig i kast med projektet.

Hvor villig du er til at lave ting selv, er selvfølgelig helt afgørende for, hvilken stand dit fremtidige hus skal være i. Der er et stort potentiale i at kigge på huse i en lavere prisklasse, for derefter at renovere dem. Enten lidt efter lidt som økonomien tillader det, eller hvis man har et større rådighedsbeløb til at klare det hele med det samme.

Hold øje med håndværkerfradraget, og udnyt det

Det har i nogle år nu været muligt at gøre brug af håndværkerfradraget, eller det der hedder servicefradrag, når man skulle have lavet forbedringer i boligen. Fradraget er 26 %, det vil sige at indberetter du 3000 kr., ja, så sparer du ca. 780 kr. på skatteregningen. Regeringen har åbnet op for at udvide disse fradrag yderligere. Hvis det bliver vedtaget, så kan du bruge servicefradraget endnu mere.

Alle disse overvejelser om, hvornår det er smart at starte på et gør-det-selv-projekt eller måske for nogen et gør-det-for-mig-projekt, er selvfølgelig også ledsaget af tanker om økonomi. Har jeg de rette midler lige nu til at kaste mig ud i det her? Og hvad hvis der kommer uforudsete udgifter, jeg ikke har budgetteret med?

I den fase af din planlægning, kan det være relevant at kigge på hvad er forbrugslån? Og er det en smart mulighed for mig? Ved at undersøge dine muligheder hele vejen rundt, kan du bedre lægge et realistisk budget, og en plan for dit næste husprojekt.