Er du et ægte naturmenneske, der elsker at gå lange ture i skoven eller at sidde med en fiskestang i timevis. Så kan det være, at du skal overveje at anskaffe dig en rygeovn. Når du røger dine friskfangede fisk, kan du både tilføje masser af god smag, samtidig med at du konserverer dem, så de holder længere. På den måde kan du forsyne dig selv, din familie, dine venner og dine naboer med lækre selvfangne og hjemmerøgede fisk.
Sådan virker en rygeovn
En rygeovn fungerer ved, at man hænger sine madvarer op i et lukket rum. Dette kaldes også for røgkammeret. I bunden af røgkammeret tænder man op i noget savsmuld, som skaber en masse røg og noget varme. Når røgen fylder røgkammeret, vil de madvarer man har hængt op begynde røgningsprocessen. Røgning er sammen med saltning en af de ældste former for konservering. Når madvarerne hænger i røg i længere tid, vil de langsomt blive tilberedt og en del af væsken vil fordampe og forringe bakteriernes levevilkår. Denne fremgangsmetode gør sig særligt gældende ved koldrøgning hvor temperaturerne er lave. Ved varmrøgning skruer man op for temperaturen så det også er varmen der er med til at tilberede fiskene, og derfor tager varmrøgning også kortere tid.
Byg din egen rygeovn
Man kan sagtens bygge en rygeovn selv. Der findes en masse videoer på internettet, der viser hvordan. En rygeovn kan bygges af næsten hvad som helst. Du kan bruge overskydende mursten, træ eller en urtepotte. Har du en grill med låg stående, kan den også sagtens gøre det ud for en glimrende rygeovn. Dog er udfordringen ved en hjemmebygget rygeovn, at temperaturerne kan være sværere at styre. Med en elektrisk rygeovn kan du selv indstille både temperatur og røgmængde. De fleste moderne ovne har desuden en elektrisk funktion, der sørger for at antænde savsmulden.
Optænding og smag
Det er vigtigt, at du vælger den rigtige træsort, når du skal tænde op i din rygeovn. Det kan nemlig gå ud over smagen, hvis du vælger noget dårligt eller forkert træ. Løvtræer, som bøg, kirsebær og eg, er som udgangspunkt sikre valg. Du skal undgå nåletræer, da de har et meget højt indhold af harpiks, hvilket gør røgsmagen bitter. Du kan også sagtens tilføje forskellige smage til din røg. Det kan du fx gøre ved at lægge krydderurter som rosmarin, timian eller dild sammen med optændingssavsmuldet. Du kan også bruge forskellige frugter og bær som smagsgivere. Mulighederne er nærmest uendelige, og det er sjovt at prøve sig frem og finde de smage, man selv bedst kan lide.
Du kan også eksperimentere med andet end fisk
Hvis du ikke er den store fisker, men hælder mere til jagt, kan du også sagtens få nytte af en rygeovn. I stedet for at smide hele fangsten i fryseren, kan du lave hjemmerøgede pølser og dyrekøller. Du kan desuden sagtens røge andet end kød. Prøv fx at røge peberfrugter, auberginer eller kartofler. Du kan også give dig i kast med at fremstille din egen hjemmelavede rygeost. Igen er mulighederne uendelige, og det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser i dit kommende røgeeventyr.